ODSTRANĚNÍ SKVRN

Čokoláda - skvrny od čokolády umývejte studenovou vodou bez pracího prášku, ale jen pokud jsou čerstvé. Starší skvrny od čokolády potřete teplým glycerínem, nechte působit několik minut, změkčí se a půjdou pak normálně vyprat běžným pracím prostředkem.

Bláto - skvrny od bláta nechte zaschnout a poté je vykartáčujte, dále látku vyperte jak jste zvyklí.

Skvrny od potu - přetřete je čpavkem a poté látku ještě přežehlete přes plátno namočené ve čpavku.

Smůla - skvrny od smůly půjdou dolů odlakovačem s acetonem, případně ještě můžete vyzkoušet hadřík namočený v benzínu. 

Skvrny od jablek zkuste přetřít citrónovou šťávou. Pokud máte ale skvrny od jablek na umělé tkanině, dolů je nedostanete.

Čistili jste ránu jódem a potřísnili si oblečení? Posypte skvrnu jedlou sodou, poté na ní nalijte ocet a nechte působit minimálně přes noc. Poté prádlo vymáchejte.

Ptačí trus - špinavé místo nechte zaschnout, poté ho důkladně vykartáčujte. Nakonec podložte hadříkem navlhčeným v roztoku octa a kartáčkem odstraňte. Nakonec vymyjte vodou. 

Rtěnka - na skvrny od rtěnky použijte benzín. 

Rez - rez odstraníte citrónovou šťávou, citrón je přírodní bělidlo. Odstraňování skvrny můžete ještě zdokonalit tím, že skvrnu navlhčíte citrónovou šťávou, posypete solí, a necháte uschnout na sluníčku. Poté vyperte běžným způsobem.

Špenát -. skvrny od špenátu potírejte syrovým bramborem, poté vyperte v saponátu.

Tráva - skvrny od trávy namáčejte v bělcím prostředku a k tomu je ještě potřete citrónem. Pokud jsou čerstvé, měly by zmizet. Starší skvrny od trávy odstraníte kašičkou z vaječného blíku a glycerinu, poté postupujte jako u čerstvých skvrn.

Propiska, fixy - největší naděje k odstranění těchto skvrn je, když se je pokusíte odstranit ihned. Namočte hadřík v lihu (čistý líh, francovka) nebo v alkoholu (vodka, slivovice). Starší skvrny a skvrny na umělých tkaninách dolů nepůjdou. Lepší bude poté látku vyprat pracím mýdlem než pracím práškem. Skvrny od fixek půjdou dolů lépe než od propisky. Může se ovšem stát, že úspěšní nebudete, tyto skvrny jsou hodně odolné.

Káva - skvrny od kávy zlikvidujete nejlépe tak, že látku ponoříte ihned do studeného mléka a teprve poté vyperete.

Žvýkačka - skvrny od žvýkačky odstraňte pomocí igelitového sáčku, do kterého jste vložili kostky ledu. Žvýkačka chladem ztuhne a půjde odlepit. Také je možné látku vložit do igelitového sáčku a poté vložit asi na 2 hodiny do ledničky. Látku potom pomačkejte, aby žvýkačka popraskala. Případné zbytky by měly jít dolů odlakovačem na nehty.

Pivo - pokud jste se polili pivem, potřete místo houbičkou, kterou jste namočili do mýdlové vody s několika kapkami lihu. Poté vyperte.

Skvrny od ovoce a ovocných šťáv - potřete skvrny rozkrojeným citrónem nebo látku namočte přes noc do kyselého mléka. 

Vajíčko - skvrny od vajíčka půjdou dolů, když je necháte zaschnout a poté vyperete ve vlažné vodě, do které jste přidali kapku čpavku. 

Krev - skvrny od krve se nejlépe vyčistí, když pošpiněnou látku okamžitě namočíte do studené vody, do které můžete přidat větší množství soli. Pokud jste si od krve potřísnili vlněný svetr, potřete flek kaší z mouky a vody, nechte uschnout a poté vykartáčujte. Nakonec je dobré skvrnu přetřít ještě vodou s trochou čpavku a na závěr přežehlíte přes mokrý hadřík. 

Lak na nehty - skvrnu od laku na nehty odstraníte nejlépe acetonem. Nepoužívejte odlakovač, který obsahuje olej, protože byste si udělali další skvrnu. 

Skvrny od lepidla zlikvidujete tak, když je potřete vodou s troškou soli. 

Červené víno - skvrny od červeného vína okamžitě posypte solí, můžete ještě pokapat citrónem a poté vymáchat v čisté vodě. Také můžete vyzkoušet nalít na skvrnu od červeného vína bílé víno a poté dosušit sací houbou, kteoru jste namočili do teplé vody. Pokud položíte látku na kastrůlek s vroucí vodou, pára flek odpaří, pozor ale, abyste látku nenamočili do vařící vody. 

Vosk - pokud se vám podaří sehnat piják, položte na skvrnu piják a místo přežehlete žehličkou. Také je možné předtím vosk seškrábnout nožem nebo žiletkou. Nakonec látku vyperte.

 

 

 

Vánoční cukroví - recepty

 

Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít půlku dávky mouky bílé a o trochu více než půlku mouky tmavé. ANDREA MAYA

 

KROWKY

1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega

 

Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou směs vylijeme na plech a necháme ztuhnout a usušit. Poté nasekáme na klasické karamelkové špalíčky.

 

VOSÍ HNÍZDA - NEPEČENÉ CUKROVÍ


Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr

Náplň:
10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru

 

Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si připravíme, nejlépe v robotu, i plnku. Formičku na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a pevně sevřete. Vyplňte těstem a vyhlubte jamku na náplň. Vložte náplň a přikryjte piškotem.

 

DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR

 

20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)

 

V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.

 

ŽLOUTKOVÉ ŘEZY

 

Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva

Poleva:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru

 

Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu. Hotový „koláč“ polijeme utřenou polevou a necháme dobře zaschnout. Poté krájíme na úzké dílky nebo kostičky.

 

ŠLEHAČKOVÉ VZORY

0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky

Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.


PRACNY

24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru

 

Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100 °C.

 

MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - NEPEČENÉ CUKROVÍ

čokoláda na vaření
2 bílky
280 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
 

Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.

 

SKOŘICOVÉ KROUŽKY

 

2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení

 

Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme zaschnout. Prima zábava pro děti, s tímto marcipánem se dá pracovat jako s modelínou! Když je těsto moc řídké, přidáme cukr nebo mléko, když husté, naředíme vodou.

 

MEDOVÉ PERNÍČKY - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.

 

Šablona:

2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční stěnu (obdélník A5)
2 díly na čelní stěnu (formát pohlednice (A6) zastřihnutý do trojúhelníku)
1 díl jako podložka pod chaloupku (A4)
4 malé obdélníčky na komín
okenice
dveře

Na střechu a boční stranu chaloupky si připravte papír o formátu A5. Na štít a čelní strany postačí formát velikosti pohledu, ze kterého snadno připravíme trojúhelník. Potom si nastříháme ještě z lepenky pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu (to budou výztuže). Nezapomeňte plech vyložit pečícím papírem.

 

Těsto:

500 g medu
500 g hnědého cukru
300 g másla nebo margarínu
1250 g hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50 g kakaa
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 - 4 lžíce rumu (možno přidat)

 

Cukrová poleva na zdobení:

400 - 500 g moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu


Další potřeby:
mandlové lupínky, bonbónky, perličky apod. na zdobení
chomáček vaty - vložíme ho do komínu a máme krásný kouř

 

Med, cukr a máslo vložíme do hrnce a na mírném ohni, nebo lépe ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotovou směs vylijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Jedlou sodu smícháme s moukou, přidáme perníkové koření, citrónovou kůru, kakao, vejce a rum a vše vmícháme do medové směsi. Přísady spojíme nejlépe ručním hnětačem. Hotové těsto musí být lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme ho uležet v ledničce nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

 

Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5mm silný plát, přiložte šablony na domeček a postupně vykrájejte všechny díly. Ze zbylého těsta můžete dále vykrájet stromečky, panáčky, zvířátka apod. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednotlivé díly pečeme asi 20 minut, hotové necháme vychladnout nejlépe na kuchyňské mřížce. Dokud je těsto teplé, vykrojíme otvory pro okna a dveře a komín. Poté utřeme polevu a použijeme ji jako "lepidlo", pomocí lepenkových pruhů natřených polevou slepíme všechny díly postupně k sobě. Teprve když nám všechny díly drží pevně pohromadě, připevníme střechu a necháme zaschnout. Vytvoříme došky a dozdobíme polevou a moučkovým cukrem (posyp vypadá jako sníh) tak, aby byla prostě nádherná!

 

KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)

4 bílky

25 dkg cukru

25 dkg strouhaného kokosu

špetka soli

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem malé hrudky o velikosti ořechu. Pečeme asi 15 minut do růžova. Kokosky můžete namočit v rozehřáté bílé nebo tmavé polevě. Můžete vyzkoušet i se strouhanými mandlemi, ale jsou z toho placičky, ne hrudky. Mimochodem moc dobré :)

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)