DOBRÉ RADY A TIPY PRO KAŽDÝ DEN (DOMÁCNOST, ZDRAVÍ, VAŘENÍ...)

08.07.2014 16:07

DOBRÉ RADY A TIPY PRO KAŽDÝ DEN (DOMÁCNOST, ZDRAVÍ, VAŘENÍ...)

Dobrý den, dostala jsem od kamarádky rozesílací e-mail, kde je spousta skvělých rad pro domácnost, vaření, zdraví, posílení imunity, praktické rady pro všední den apod.... Posílám celý text, abyste jej zveřejnili na svých stránkách pro Vaše čtenáře... Michaela J., Písek

Jak vyklopit jogurt
Chcete-li snadno vyndat veškerý obsah kelímku s jogurtem nebo zakysanou smetanou, nepoužívejte lžíci. Odtrhněte víčko, otočte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodněte do dna ostrý nůž. Nůž vytáhněte a s kelímkem klepněte. Vypadne celý obsah a uvnitř nezůstane vůbec nic.

 Neklouzavá ramínka
Trička či halenky už vám z ramínka nesklouznou, když na konec každého ramínka navlečete gumičku a několikrát jí kolem něj obtočíte. Je to jednoduché a účinné!

Pevný provázek
Když potřebujete převázat balík, málokdy se vám podaří provázek vypnout tak, aby byl těsný. Pokud ho nejdřív namočíte do vody, mokrý zavážete a teprve pak necháte uschnout, vypne se sám, bez toho, abyste se museli namáhat.

Jak na třísku

Někdy si zarazíme třísku tak hluboko, že nejde ven ani pinzetou. Kousek mýdla zvlhčete vodou tak, aby bylo měkké a smíchejte ho se špetkou hnědého cukru. Směs dejte na náplast a přiložte na zraněné místo. Nechte přes noc působit. Ráno náplast sundejte a tříska bude venku.

Zavařování v myčce
Naplňte sklenice obvyklým způsobem a uzavřete. Pak je vložte do myčky na nádobí a spusťte program na 70 °C. Pochopitelně nesmíte přidat žádný mycí prostředek. Jakmile ukončí myčka program, neotevírejte ji a nechte sklenice vychladnout uvnitř. Pak je uložte do spíže.

Alobal šetří energii
Když odmrazujete mrazničku, vymyjte ji na závěr octovou vodou. Nebudou se v ní držet pachy. Když bude suchá , vyložte šuplíky alobalem. Nejenže se tak rychle nepokryjí námrazou, ale zároveň lépe udrží chlad a můžete mrazák zapnout na nižší stupeň.

Paprika nepálí
Aby nepříjemná palčivost paprik zmizela, rozřízněte papriku napůl, odstraňte všechna semínka a potom vnitřek pečlivě nasolte. Nechte alespoň hodinu působit a potom opláchněte. Pak můžete papriku použít obvyklým způsobem.

Kuchyň bez výparů
Snadno a rychle se nepříjemných výparů a pachů zbavíte, když na plotně ponecháte chvíli povařit vodu s octem, do které přidáte lžičku skořice.

Loupání česneku
Abyste si práci při loupání česneku usnadnili, dejte stroužky na chvíli do vařící vody. Potom už půjdou slupky dolů jedním pohybem.

Jak na cibuli

Před krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž. Jinak na něj budete muset tlačit a tím se opět uvolňují nepříjemné štiplavé složky. Rozpůlená cibule vydrží v lednici pět dní jako čerstvá, pokud místa řezu potřete máslem a zabalíte ji do alobalu. Aby nevyklíčila, dejte do nádoby, kde se skladuje, kousek chleba. Když cibuli smažíte, rychleji zhnědne, jestliže ji předem posypete trochou hladké mouky a navíc bude hezky křupat.

Neviditelná škvíra
Po vytaženém hřebíku zůstane ve zdi nevzhledná škvíra. Když nemáte čas na rozdělávání sádry, zkuste zeď opravit za pomoci papírového kapesníku. Utrhněte malý kousek, zmačkejte přibližně do velikosti škvíry a strčte dovnitř. Přečnívající části odtrhněte. Pak papír navlhčete vodou a opatrně zatlučte kladívkem. Při běžném pohledu si porušené zdi nikdo nevšimne.

Fénem proti prachu
Starší radiátory se mezi jednotlivými žebry pravidelně zanášejí prachem, který se špatně utírá. Zkuste to pomocí fénu: nejprve položte pod radiátor noviny a fén zapněte na nejvyšší výkon i teplotu. Prach snadno odfouknete, zůstane na novinách, které vyhodíte. Mastné nečistoty se zahřejí a potom už je lehce odstraníte hadrem navlhčeným ve vodě s pracím práškem.

Tkaničky se třepí
Pokud máte tento problém, smotejte konce tkaniček k sobě a potřete je lakem na nehty. Budou se pak navlékat jako nové.

Zubní pasta čistí i léčí
Zubní pastou snadno vyčistíte gumové části tenisek. Naneste ji na špinavá místa starým zubním kartáčkem a vydrhněte hadříkem. Výborně s ní vyčistíte i žehličku nebo šperk. Její pomocí zbavíte košili skvrn od rtěnky a odstraníte otisky po sklenkách na nábytku. A pomůže vám vyléčit i hnisanou vyrážku.

Rebarbora na vosy, vratič na mušky atd.
Bodavý hmyz nemá rád rebarboru, vadí mu i její vůně. Používejte proto listy k jejich odpuzení. Dvanáct větších listů (nejlépe roztrhejte) a nechte louhovat ve dvou litrech vody. Potom dejte do rozprašovače a používejte jako odpuzovač. Pamatujte, že stonky rebarbory lze použít k jídlu jen do konce června. Pak už obsahují mnoho látek škodících kloubním chrupavkám.

Na obtížné mouchy, masařky, mušky je výborný vratič, stačí na průměrnou místnost 2 kytičky této žluté bylinky a mouchy zmizí. Působí i sušená!
Určitě ji znáte, roste běžně v příkopech jako plevel.

https://bylinky.atlasrostlin.cz/vratic-obecny

 

Samolepka na skle
Pokud chcete nalepit samolepku na sklo tak, aby šla později snadno odlepit, nejprve ji několikrát nalepte a sundejte na oblečení, které máte právě na sobě. Nachytá malé částečky látky, které zabezpečí, že jí potom ze skla sundáte bez poškození. Drobné chloupky nijak neovlivní to, jak bude držet. (Doporučuje se to u nalepování dálniční známky, nikdy nevíte, zda nebudete muset měnit přední sklo nebo auto).

Špinavé tapety
Tapety vyčistíte tak, že smícháte trošku vody se škrobem. Do škrobu dejte ale jen pár kapek vody, aby zůstal hustý, ale přitom se dal na tapetu natřít. Nesmí stékat dolů. Pak potřete skvrnu a nechte zaschnout. Jakmile nános škrobu zaschne, vezměte kartáček, nejlépe starý zubní a opatrně škrob vykartáčujte. Spolu s ním zmizí i špína.

Rybí zápach
Když pečete rybu, zabránit nepříjemnému zápachu můžete tím, že do pekáče přidáte rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Kromě toho, že ryba nebude cítit, bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat.

Sůl pročistí olej
Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

Struhadlo jako nové
Pokud máte struhadlo tupé, není problém ho nabrousit. Stačí k tomu jen kladívko a hřebík. Velikost hřebíku vyberete podle velikosti dírek na struhadle. Postup je jednoduchý. Do každého otvoru postupně vložte špičku hřebíku a trochu na ni klepněte kladívkem. Až je proklepnete všechny, struhadlo bude zase ostré. Budete se divit, jak dobře zase funguje.

Chlebem na střepy
V kuchyni se občas něco skleněného rozbije a zamést střepy většinou nestačí. Abyste se nevystavovali nebezpečí, že se o nějaký zatoulaný střípek zraníte, použijte chlebovou střídku. Vyrobte z ní kouli a tu pak válejte po podlaze. Veškeré střepy i ty mikroskopické se na ni přichytí.

Popáleniny od kopřiv
Aby byl co nejrychleji pryč nepříjemný palčivý pocit na kůži, rozhlédněte se kolem sebe a utrhněte list jitrocele nebo šťovíku. Stačí, když některým z nich neprodleně postižené místo potřete a bolest okamžitě zmizí.
 

Přelité rostliny

Když svou péči o pokojové rostliny přeženete a zjistíte, že vám vadnou v důsledku přemokření, zachráníte je usušením kořenů. U přemokření postupujte tak, že rostlinu vyjmete i s hlínou z květináče. Kořeny zabalte do několika vrstev dobře savého papíru. Odneste jí na teplé místo, kam ale nesvítí slunce. Papír, ve kterém je květina zabalena kontrolujte a měňte vždy, když je vlhký. Jakmile papír vlhnout přestane, rostlinu přesaďte do umytého a vysušeného květináče. Zalévejte dále jen velice opatrně.

Ocet na sporák
Pokud máte na sporáku skvrny, které už nejdou vydrhnout ani tekutým pískem, zkuste na ně nalít ocet. Ten nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už setřete pouhou houbičkou.

 Aby olej nezhnědl
Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot potravin. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Boty nebudou barvit
Nové boty někdy pouští barvu. Zabraňte tomu tak, že je zevnitř před nošením vystříkáte nelepivým lakem na vlasy. Je potřeba ale vyzkoušet, který lak opravdu nelepí. Stejný systém můžete použít i tehdy, když vám třeba nové džíny zabarví nohy. Zrubu je nalakujte, nechte zaschnout a můžete se bez obav obléct.

Na připálenou rýži platí chléb
Pokud se vám stalo, že jste připálili rýži, zkuste to napravit. To, co je spálené vyhoďte, to dobré přesypte do čistého hrnce a celý povrch pokryjte několika krajíci chleba. Nepříjemná chuť i vůně spáleného po chvíli zmizí. Chleba pak musíte vyhodit.

Na trochu připálenou rýži je též jedna finta: ihned odebrat rýži z připáleného hrnce, v novém hrnci opražit na tuku cibuli, přidat rýži a krátce opražit. Pachuť zmizne.

Jak usušit mokrou obuv
Rozhodně je nedávejte přímo na zdroj tepla, nebo do jeho bezprostřední blízkosti, mohly by ztvrdnout a popraskat. Připravte si noviny a pomačkejte je. Jimi boty důkladně vycpěte a nechte sušit při pokojové teplotě. Po pár hodinách papír vyměňte, nasaje všechnu vlhkost. Pokud jsou boty ještě mokré, zopakujte to. Ještě než budou úplně suché, namažte je pořádně krémem.

Octem na zápach v bytě
Pokud jste něco připálili nebo byla na návštěvě parta kuřáků, nejrychleji se zbavíte zápachu v bytě tak, že namočíte hadr do octa. Potom s ním budete intenzivně mávat a přitom projdete celý prostor. Za chvíli po nepříjemném odéru nebude ani stopy.

Nádobí opět zazáří
Připečené a zašlé nerezové nádobí se bude opět lesknout jako nové,když ho přečistíte sodou bicarbonou. Stačí trochu nasypat na vlhký hadřík a připáleniny otírat. Za chvilku bude vyleštěné.

Univerzální čistič
Vyrobte si domácí přípravek, který vyčistí každou špínu a zároveň provoní váš byt. Do lahve s rozprašovačem nalijte jedno víčko od PET lahve čpavku, jedno víčko běžného saponátu a přidejte dvě lžíce jedlé sody. Přidejte pár kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje a dobře protřepejte a můžete použít. Vyčistí a navíc pohltí nepříjemné pachy.

Odstranění popisků
Nápisy provedené fixou či zvýrazňovačem jdou špatně odstranit jak z krabiček na potraviny do mrazáku, tak třeba z omylem popsaného stolu. Na všechny materiály jako linolea, keramika, porcelán, plasty, sklo i kov vám pomůže deodorant ve spreji. Stačí nastříkat na skvrnu a ta se sama po chvíli rozpustí. Potom stačí umýt proudem vody nebo otřít navlhčeným hadříkem do sucha. Tento způsob funguje i na CD a DVD disky, když si je třeba chybně popíšete. Datová vrstva zůstane nepoškozena.

Poškrábané DVD a CD
Pokud jsou vaše CD nebo DVD ze spodu poškrábané, nenačítají se nebo přeskakují, zkuste nanést na jemný vlhký hadřík malé množství zubní pasty asi o velikosti malého hrášku. Tím CD nebo DVD vyleštěte, opatrně utřete čistým vlhkým hadrem a nechte usušit, pak teprve zkuste vložit do přehrávače.

Sůl na bílé záclony
Záclony rychle žloutnou, když se v bytě kouří, kvůli venkovním emisím a prachu. Vyprat je do běla je obtížné. Aby se vám to povedlo, namočte je alespoň dvě hodiny před praním do hodně osolené vody. Pak je vyperte běžným způsobem. Až je pověsíte na okna, budou bílé.

Aviváž do skříně
Nalijte do úzké lahvičky aviváž a postavte jí otevřenou do rohu v šatní skříni. Dobře jí ale zajistěte (třeba izolepou), aby se nevylila. Krásně osvěží celou skříň a prádlo bude krásně vonět.

Posolené svíčky
Než zapálíte knot, nejprve svíčky dejte na několik hodin do hodně osolené vody. Potom je nechte oschnout, neotírat! Nebude z nich kapat vosk. A pokud navíc rozehřátý vosk okolo knotu na hořící svíčce posolíte, vydrží svítit dvakrát tak dlouho.

Cibule proti kašli
Pomocí domácích zdrojů se nejrychleji zbavíte kašle díky cibulovému čaji. Do hrnce dejte vodu-asi půl litru- a až začne vřít, vhoďte do ní cibuli. Nesmí být oloupaná, jen odřízněte zbytek natě a kořen. Na mírném ohni povařte asi 15 minut. Pak sceďte, do vzniklého čaje přidejte několik lžiček medu a citrónovou šťávu. Ochucením ztratí vývar část cibulového pachu. Pijte 2 - 3 dny, každý den ideálně 2 litry. Kašel brzy zmizí.  … Po povaření cibule se do hrnce po vypnutí může přihodit lipový květ, černý bez, divizna a mateřídouška. Ovoní tu cibuli. Po deseti minutách scedit.

Na koberec potřísněný čajem nebo na jiné skvrny na koberci zkuste Okenu 
Rozlitý čaj nebo jiná skvrna na koberci není nic příjemného. Ihned skvrnu postříkejte Okenou a potom vytřete suchým hadrem. Někdy budete muset proceduru opakovat několikrát, ale většinou se setkáte s úspěchem.

Jak omezit chrápání
Zkuste radu našich babiček, jak se ho zbavit. Nastrouhejte mýdlo, stačí úplně obyčejné. Dejte ho do plátěného sáčku a zavěste ho chrápajícímu na noc na krk nebo ho položte do jeho blízkosti. Údajně to spolehlivě funguje, protože vůně mýdla potlačuje chrápání.

Prací prášek do připáleného hrnce
Další způsob, jak si snadno poradit s připáleninou bez velkého drhnutí, je zasypat špinavý hrnec vrstvou pracího prášku. Pak jej zalijte do třetiny vodou a nechte pár minut povařit, případně ještě chvíli odstát. Pak už jen stačí otřít houbičkou na nádobí. Hrnec potom musíte dobře vymýt vodou s octem, jinak z něj nedostanete svěží vůni pracího prášku.

Co ještě umí aviváž
Pokud si dáte pár kapek na hadřík a otřete s ní obrazovku televize nebo monitor počítače, nebude vám na něj sedat prach. Když s aviváží potřete staré tapety, půjdou snadno odstranit. Do výrazně připálených hrnců nalijete trochu na dno a nechte hodinu odmočit. Pokud jí smícháte s vodou, můžete jí v nejhorším případě použít i jako kondicionér na vlasy.

Zčernalé stříbro
Zčernalé příbory nebo šperky se dají docela snadno vyčistit. Stačí, když dáte do dostatečně velkého hrnce na dno alobal a na něj položíte vše, co potřebujete vyčistit. Potom do hrnce nalijte vařící vodu a přidejte hrstku soli. Nechte namočené do té doby, než uvidíte, že jsou čisté.

Poznejte vařené vejce
Pokud si pomícháte vařená a syrová vejce, není nutné je rozbíjet. Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vejce vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště. Jestliže se točí křivě a krátce, bude syrové.

Skvrny od krve
Skvrny vyperte co možná nejdříve ve studené vodě s mýdlem nebo pracím práškem. Dokud není skvrna pryč, tak teplota vody nesmí překročit 35 °C, jinak se bílkovina srazí a skvrna se stane neodstranitelnou. Zaschlou skvrnu nechte 24 hodin odmočit ve studené vodě a pak jí vyperte v chladném roztoku z přídavkem enzymatického pracího prostředku nebo jádrového mýdla. Taky docela pomáhá skvrnu posolit, lehce promnout, nechat chvíli působit a pak teprve vyprat ve studené vodě.

Jak zjistit pevnost nátěru
Ať už natíráte zeď nebo lakujete nábytek, nejprve si zjistěte, jestli jako podklad může zůstat starý nátěr. Pokud si nejste jisti, zda budete muset původní barvu odstranit, nařízněte nejprve ostrým nožem do povrchu mřížku, která vytvoří několik čtverečků o velikosti 1-2 mm. Přes mřížku přilepte lepící pásku a odtrhněte. Pokud většina čtverečků zůstane na pásce, je vhodné původní nátěr odstranit. Jestliže barva pevně drží, může zůstat. Jen ji před tím, než nanesete novou vrstvu, očistěte a nerovnosti obruste smirkem.

Voňavá mikrovlnka
Mikrovlnou troubu po každém použití vytřete vlhkým hadříkem. Nežádoucích pachů uvnitř se zbavíte tím, když do přístroje postavíte mísu (talíř) s horkou vodou a plátkem citrónu. Troubu zapněte a ohřívejte do té doby, než se utvoří pára. Pak vnitřek vytřete do sucha.

Čištění odpadu ve dřezu

Do dřezu nasypat jedlou sodu (nebo kypřící prášek do pečiva) a zalít octem. Chvíli to bublá a krásně  to rozpustí mastnotu v odpadu.

Banán na nespavost
Jestliže trpíte nespavostí, tak zkuste asi půl hodiny před spaním sníst 1-2 banány a zapít to vlažným mlékem. Obě ingredience můžete společně i rozmixovat. Tento koktejl, má osvědčený účinek. Pozor, fungovat bude ale jen v tom případě, když do něj nebudete přidávat cukr!

Mouka čistí chrom
Chromované přístroje, jako například opékač topinek se špatně čistí, zvláště když je na nich špína připečená. Budou se opět lesknout jako nové, když je vyčistíte hadříkem, který nejprve navlhčíte a potom poprášíte hladkou moukou.

Koště opřené o zeď
Stává se vám, stejně jako většině z nás, že při úklidu potřebujete opřít koště či smeták o zeď a ono se skácí na zem? Zabráníte tomu velmi jednoduše. Použijte prst ze staré gumové rukavice a z něho odstřihněte asi třícentimetrový proužek. Ten navlékněte na násadu a pak už smeták vydrží u každé stěny.

 Vrzající panty
Čas od času se všechny panty na dveřích i skříních mají promazávat. Když právě nemáte po ruce příslušné mazivo ani vazelínu ve spreji, použijte obyčejný lak na vlasy. Závěsné panty lehce nastříkejte, stačí velmi slabě. A je po problému.

Mléko pro rostliny - lesk listů
Všechny naše pokojové rostliny dostanou nádherný zdravý lesk, pokud je ošetříte svařeným mlékem. Do něj namočte měkký hadřík, kterým každý list jednotlivě otřete. Zároveň se tím samozřejmě zbavíte prachu, který se pak na rostliny bude usazovat v menší míře.

Jestli mohu poradit co na listy od rostlin také funguje: Až sníte banán, tak slupkou od banánu přetřít listy rostlin - doopravdy funguje.
Ještě jedna rada s banánovou slupkou: Pokud vám dojde doma leštidlo na boty, zkuste opět banánovou slupku. Lesk je zaručen.

Noviny do dřezu
Zašlé a špinavé nerezové dřezy lze dobře vyčistit i bez chemických prostředků. Pokud je ještě vlhké vydrhnete zmačkaným novinovým papírem, nezůstane na nich ani skvrnka.

Sůl na botách
Mapy od soli na botách snadno a rychle odstraníte, když je otřete hadříkem namočeným do octa. Nezapomeňte obuv potom nakrémovat. Zápach octa za chvíli zmizí.
Doporučuji tuhle radu do zimy nezapomenout! 

Chrom vyčistí alobal
Chromované části nábytku v domácnosti, jako třeba koupelnové stojany, nohy židlí, stolů atd. můžete vyčistit pomocí alobalu. Z role si vždy utrhněte kousek a otírejte chrom tou matnější stranou alobalu. Velmi rychle získá chrom zpět svůj původní lesk.

Věšák s přísavkou
Praktické věšáky s přísavkou se dají umístit kamkoliv bez nutnosti vrtat nebo zatloukat hřebíky. Aby dobře držely, postříkejte nejprve čistý podklad lakem na vlasy, počkejte přibližně tři vteřiny a pak věšáček přitlačte. Už by neměl upadnout.

Bezpečně na hřebík
Pokud máte obavy, že se při zatloukání hřebíku zraníte, použijte obyčejný hřeben. Hřebík zasuňte mezi zoubky a držte za rukojeť. Pak už přitloukejte bez obav o svůj palec či ukazováček.

Protáhněte si dutiny
Aby se dobře pročistily zahleněné čelní dutiny, uvařte brambor ve slupce. Složte šátek jako širokou čelenku, na něj položte igelit a látkový kapesník. Ještě horký brambor oloupejte, rozmačkejte a položte na kapesník. Připravený šátek uvažte tak, aby brambor působil přímo na pokožku. Nechte působit asi půl hodiny.

Bílé ponožky
Máte-li doma lékaře, zdravotní sestru nebo tenistu, znáte tu spotřebu bílých ponožek, které se snadno zaperou a barva už není bílá. Stačí, když v drogerii koupíte borax (tetraboritan sodný) a nasypete několik lžic do teplé vody. Tam ponožky odmočte a vyperte běžným způsobem.

Lakovaný deštník
Deštník vám déle vydrží a bude vás lépe chránit před deštěm, když jej před používáním nastříkáte lakem na vlasy a necháte zaschnout. Látka ztratí poréznost a bude lépe impregnovaná. Postřik raději provádějte mimo byt, třeba na balkoně nebo na zahradě.

Hranolky v mléce
Jestliže připravujete doma hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě a tak budou hranolky méně tučné.

Vosk na nábytku
Když vám ukápne vosk na nábytek, neseškrabujte ho nožem, mohli byste nábytek poškodit. Zahřejte skvrnu fénem a pak setřete hadříkem. Potom navlhčete jiný hadr octem a místo, kde byl vosk, přetřete. Nábytek bude úplně v pořádku.

Zamotané řetízky
Uložené řetízky se často zamotají a uzel na nich nejde rozvázat, jednotlivá oka totiž o sebe zadrhávají. Proto vezměte obyčejný olej a na uzlík trochu kápněte. Chvilku počkejte a pak už řetízek snadno rozvážete.

Vyčistěte semiš
Na zašlé a špinavé boty nemusíte kupovat speciální přípravek, stačí je nastříkat pěnou na čištění koberců. Po zaschnutí pěnu vykartáčujte a semiš bude jako nový.

Loupání česneku
Když dáte česnek na chvíli do mrazáku, uvidíte, jak snadno se potom oloupe. A jestli vám po jídle bude páchnout z úst, stačí rozžvýkat tři zrnka kávy a máte po problému.

Lesklé zrcadlo
Abyste s jeho leštěním měli méně práce, namočte hadr do silného černého čaje (neslazeného), vyždímejte ho a zrcadlo přeleštěte. Nejenže zmizí všechny nečistoty, ale zrcadlo se bude blýskat jako nové.

Solamyl na skvrny
Pokud se vám objeví skvrna od kávy na ubruse, ihned jí hojně posypte Solamylem. Škrobová moučka do sebe nasákne všechnu špínu. Pak ubrus vyperte běžným způsobem.

Citron zažene pachy
Především dřevěná nebo umělohmotná prkénka na maso, ale také plastové nádobí snadno a dlouhodobě přejímá pach ryb, cibule a jiných aromatických surovin, které používáte v kuchyni. Nepříjemné vůně se zbavíte, když je několikrát potřete rozpůleným nebo vymačkaným citronem.

Studené nohy

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak se zbavit studených nohou, je masáž válečkem. Jezděte jím po chodidlech po dobu 3 minut. Váleček má ještě jeden blahodárný vliv. Pomůže vám natáhnout šlachy, takže se vám bude snáze chodit.

Na posílení imunity

Kdykoliv cítíte, že na vás »něco leze«, přiložte láhev s horkou vodou k vašemu hrudníku. Přesně pod hrudní kostí se nachází brzlík, který vytváří T-lymfocyty, buňky, jež jsou základem obranných funkcí organismu. Teplem jejich činnost posílíte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vánoční cukroví - recepty

 

Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít půlku dávky mouky bílé a o trochu více než půlku mouky tmavé. ANDREA MAYA

 

KROWKY

1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega

 

Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou směs vylijeme na plech a necháme ztuhnout a usušit. Poté nasekáme na klasické karamelkové špalíčky.

 

VOSÍ HNÍZDA - NEPEČENÉ CUKROVÍ


Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr

Náplň:
10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru

 

Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si připravíme, nejlépe v robotu, i plnku. Formičku na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a pevně sevřete. Vyplňte těstem a vyhlubte jamku na náplň. Vložte náplň a přikryjte piškotem.

 

DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR

 

20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)

 

V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.

 

ŽLOUTKOVÉ ŘEZY

 

Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva

Poleva:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru

 

Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu. Hotový „koláč“ polijeme utřenou polevou a necháme dobře zaschnout. Poté krájíme na úzké dílky nebo kostičky.

 

ŠLEHAČKOVÉ VZORY

0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky

Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.


PRACNY

24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru

 

Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100 °C.

 

MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - NEPEČENÉ CUKROVÍ

čokoláda na vaření
2 bílky
280 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
 

Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.

 

SKOŘICOVÉ KROUŽKY

 

2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení

 

Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme zaschnout. Prima zábava pro děti, s tímto marcipánem se dá pracovat jako s modelínou! Když je těsto moc řídké, přidáme cukr nebo mléko, když husté, naředíme vodou.

 

MEDOVÉ PERNÍČKY - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA

Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.

 

Šablona:

2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční stěnu (obdélník A5)
2 díly na čelní stěnu (formát pohlednice (A6) zastřihnutý do trojúhelníku)
1 díl jako podložka pod chaloupku (A4)
4 malé obdélníčky na komín
okenice
dveře

Na střechu a boční stranu chaloupky si připravte papír o formátu A5. Na štít a čelní strany postačí formát velikosti pohledu, ze kterého snadno připravíme trojúhelník. Potom si nastříháme ještě z lepenky pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu (to budou výztuže). Nezapomeňte plech vyložit pečícím papírem.

 

Těsto:

500 g medu
500 g hnědého cukru
300 g másla nebo margarínu
1250 g hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50 g kakaa
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 - 4 lžíce rumu (možno přidat)

 

Cukrová poleva na zdobení:

400 - 500 g moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu


Další potřeby:
mandlové lupínky, bonbónky, perličky apod. na zdobení
chomáček vaty - vložíme ho do komínu a máme krásný kouř

 

Med, cukr a máslo vložíme do hrnce a na mírném ohni, nebo lépe ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotovou směs vylijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Jedlou sodu smícháme s moukou, přidáme perníkové koření, citrónovou kůru, kakao, vejce a rum a vše vmícháme do medové směsi. Přísady spojíme nejlépe ručním hnětačem. Hotové těsto musí být lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme ho uležet v ledničce nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.

 

Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5mm silný plát, přiložte šablony na domeček a postupně vykrájejte všechny díly. Ze zbylého těsta můžete dále vykrájet stromečky, panáčky, zvířátka apod. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednotlivé díly pečeme asi 20 minut, hotové necháme vychladnout nejlépe na kuchyňské mřížce. Dokud je těsto teplé, vykrojíme otvory pro okna a dveře a komín. Poté utřeme polevu a použijeme ji jako "lepidlo", pomocí lepenkových pruhů natřených polevou slepíme všechny díly postupně k sobě. Teprve když nám všechny díly drží pevně pohromadě, připevníme střechu a necháme zaschnout. Vytvoříme došky a dozdobíme polevou a moučkovým cukrem (posyp vypadá jako sníh) tak, aby byla prostě nádherná!

 

KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)

4 bílky

25 dkg cukru

25 dkg strouhaného kokosu

špetka soli

Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem malé hrudky o velikosti ořechu. Pečeme asi 15 minut do růžova. Kokosky můžete namočit v rozehřáté bílé nebo tmavé polevě. Můžete vyzkoušet i se strouhanými mandlemi, ale jsou z toho placičky, ne hrudky. Mimochodem moc dobré :)

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

365 kvítků pampelišek

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.

Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM

400 kvítků pampelišek

2 citróny

600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)

3 litry vody

Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem

 

RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED

1000 kvítků SEDMIKRÁSEK

2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru

 

Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.

Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.

Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.

Dobrý tip:  Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!

 

DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...

Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)

Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA

nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde

TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE

 

RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:

 200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs 

1 kg cukru

1 l studené vody

1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)


Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)