POKOJOVÉ A ŘEZANÉ KVĚTINY
ŘEZANÉ KVĚTINY
Řezané květiny vydrží ve váze mnohem déle, když každý den ostrým nožem šikmo uříznete kousek stonku. Pozor, musí se to ale dělat pod vodou, aby do buněk květiny nevniknul vzduch.
Voda pro řezané květiny musí být co nejstudenější, denně se mění a přidává se špetka soli. Pokud dáte na dno kousek měděného drátu, stříbrnou minci nebo nějaký stříbrný předmět nebo kousek dřevěného uhlí, zabráníte tak množení choroboplodných zárodků, které působí hnití rostliny, protože jí ucpou stonek.
Naopak kytička ze sedmikrásek nebo mimózy potřebuje teplou vodu!
Váza s květinami by neměla stát blízko mísy s jablky, která uvolňují etylén, na který jsou květiny citlivé!
Konvalinky, růže, karafiáty, lilie a narcisy nemají rády ostatní květiny, pouze druhově příbuzné. Tulipány vydrží déle, když k nim přidáte větvičku cypřiše.
POKOJOVÉ KVĚTINY
Afrikány odpuzují mouchy, proto je velice výhodné pěstovat afrikány v truhlíku za oknem :)
Chcete-li, aby se listy vašich pokojových květin leskly, potřete listy troškou piva nebo je omyjte vlažnou vodou s troškou mléka.
Kapradiny v bytě porostou krásně, když jim ke kořenům přidáte 1x měsíčně 2 lžičky olivového oleje.
Vyschlý keramický květináč může odvést vaší nově zasazené květině vodu! Proto je lepší ponořit sazenici na několik hodin do vody, aby se zatáhly póry, jinak se může stát, že květina uhyne.
Mšice: oloupejte stroužek česneku a dejte ho přímo do hlíny v květináči nebo truhlíku. Mšice se dále dobře hubí popelem z tabáku, kterým se listy a květy posypou. Nebo se použije 150g tabáku, který se smíchá se 3 l vody a hodinu se pomalu vaří. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Nalijte do rozprašovače v poměru 1:1.
Molice: Kopřivový odvar na molice - louhujte 12-24 hodiny v 5 litrech asi 1/2 kg čerstvě natrhaných kopřiv. Neřeďte, nalijte do rozprašovače a aplikujte na napadené rostliny. Další babská rada doporučuje na molice tabákovo-česnekový výluh - použije se 200g tabáku a 200g česneku, to se povaří v 1l vody. Nechte 1 den odstát, potom nalijte do rozprašovače, nařeďte 1:10 a aplikujte na rostliny. Vyzkoušejte také olivový výluh proti molicím: smíchají se 2 díly tekutého mýdla s 1 dílem olivového oleje. Potom použijte 100ml tohoto roztoku na 1 l vody.
Svilušky: cibulový odvar - zalijte vroucí vodou slupky asi z 5 cibulí, nechte louhovat 3 dny. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Opakujte aplikaci po několika dnech. Další babskou radou na svilušky je mýdlový roztok - rozpusťte kousek mýdla ve vodě a nastříkejte přímo na škůdce. Dále se na svilušky používá heřmánkový odvar: do 1 l vroucí vody přidejte 6 lžic heřmánkových květů, nechte louhovat. Potom se výluh scedí přes husté sítko nebo přes silonovou punčochu. Nařeďte 1:5 a postřikujte každé 3 dny po dobu 3 týdnů.
Dřepčíci (na listech jsou malé dírky jako po vpichu špendlíkem): do hlíny zapíchněte několik sirek hlavičkou dolů
Mušky: Malé otravné poletující mušky snadno vyženete, když do květináče nasypete použité vylouhované čajové lístky.
Zalévejte pokojové květiny v zimě méně, více se věnujte otírání prachu z lístů a květiny roste postřikovačem s vodou.
Velice dobré hnojivo připravíte z odvaru z kopřiv (kopřivy mohou být i sušené) a dá se použít i pro venkovní rostliny. Vhodná je také zálivka z vody z akvária, naředěný lógr z kávy, voda, ve které jste omyli maso, rozpuštěný sníh nebo námraza z chladničky, a také nedopitá minerálka bez příchuti!
Sušenou kopřivu koupíte například zde:
Víte o tom, že voda z akvária (kterou vyléváte při výměně vody) je ta nejlepší zálivka (hnojivo) pro vaše kytičky? To samé platí o vodě, ve které jste vařili brambory nebo vajíčka, dále jsou výborným hnojivem kávová sedlina, popel ze dřeva, rozmočené droždí, sedlina z černého čaje... K hnojení pokojových rostlin můžete ještě využít vaječné skořápky - rozdrťte je, zalijte vodou a nechte stát 14 dní. Skořápky se ale mohou přidat i rovnou do květináčů - dodají půdě a květinám potřebné vápno.
Nepřesazujete květiny v zimě, kdy špatně zakoření, ale na jaře, tedy v únoru či březnu, krátce předtím, než rostlinám začne jejich vegatační cyklus. Květináč vyberte jen o trochu větší, než byl ten předchozí. Miska pod květináčem by měla být tak velká, aby mezi květináčem a miskou byl asi 1,5 -2 cm prostor.
Nelakujte kameninové květináče - budou sice krásné, ale přestanou být prodyšné. Když namočíte nový květináč před prvním použitím na několik hodin do vody, zaplní se póry, a nebude pak květináč nabírat zbytečně vodu z hlíny. Ošklivé hrany květináčů vylepšíte tak, že namočíte květináč před použitím na 24 hodin do octového roztoku. Na dno květináče nasypte podrcené vaječné skořápky, květiny z nich budou čerpat důležité živiny. Někdo dává na dno i kosti.
Poměrně velice oblíbená diefenbachie je jedovatá, proto pozor, aby se listů nedotýkaly děti! Potřebuje hodně světla a vlhka.
Odstraňujte odkvetlé a povadlé květy, jen tak může rostlina brzy nasadit nové výhonky.
Květině velice prospěje, když jí budete otírat listy suchým hadříkem, kterými dýchá. Abyste dosáhli lesku listů, můžete je občas potřít naředěným pivem. Fíkus má rád, když potřete jeho listy mlékem.
Květiny zalévejte odstátou vodou, dešťovka jim prospívá nejvíce. Vodu z vodovodu nechte před zaléváním květin stát přes noc, bude mít potom správnou pokojovou teplotu a hlavně - vyprchá z ní chlor.
Květiny zalévejte teprve ve chvíli, když je zem vyschlá. Pokud se zalévají květiny nadměrně, způsobuje to překyselení zeminy. A pokud se vám nahromadí asi půl hodiny po zalití v misce voda, vylijte jí.
Když v bytě malujete nebo pokládáte krytiny, odstraňte všechny pokojové květiny alespoň na 14 dní na jiné místo! Výpary rostlinám škodí.
Květiny potřebují hodně světla, ale přímé slunce jim může spálit listy. Stejně tak škodí v zimě květinám suchý vzduch od radiátorů, proto je vhodné květiny kropit (ráno a v poledne). Fikus má sice rád světlo, ale ne přímé slunce. Spodní listy uhynou, pokud je rostlina velká, a spodní listy jsou v šeru. Svěšené listy poukazují na velké teplo, drobné listy zase na nedostatečnou výživu. Jestliže fikusu padají listy, vezměte žiletku a udělejte malý zářez do stonku těsně nad místem, kde se lomí. Brzy tam vyroste nový lístek. Pokud vám na oknech hynou pokojové tropické rostliny, vězte, že nesnášejí polední slunce.
Množení pokojových rostlin: pokud dáte odnože pod skleněný poklop, porostou mnohem rychleji.
Přeschlou rostlinu zachráníte takto: postavte květinu s květináčem do kýble s vodou, až se přestanou tvořit vzduchové bubliny, můžete květináč vyndat - zem bude již dostatečně vlhká.
Vánoční cukroví - recepty
Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít půlku dávky mouky bílé a o trochu více než půlku mouky tmavé. ANDREA MAYA
KROWKY
1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega
Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou směs vylijeme na plech a necháme ztuhnout a usušit. Poté nasekáme na klasické karamelkové špalíčky.
VOSÍ HNÍZDA - NEPEČENÉ CUKROVÍ
Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
Náplň:
10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru
Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si připravíme, nejlépe v robotu, i plnku. Formičku na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a pevně sevřete. Vyplňte těstem a vyhlubte jamku na náplň. Vložte náplň a přikryjte piškotem.
DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR
20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)
V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.
ŽLOUTKOVÉ ŘEZY
Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva
Poleva:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru
Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu. Hotový „koláč“ polijeme utřenou polevou a necháme dobře zaschnout. Poté krájíme na úzké dílky nebo kostičky.
ŠLEHAČKOVÉ VZORY
0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky
Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
PRACNY
24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru
Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100 °C.
MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - NEPEČENÉ CUKROVÍ
čokoláda na vaření
2 bílky
280 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.
SKOŘICOVÉ KROUŽKY
2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení
Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme zaschnout. Prima zábava pro děti, s tímto marcipánem se dá pracovat jako s modelínou! Když je těsto moc řídké, přidáme cukr nebo mléko, když husté, naředíme vodou.
MEDOVÉ PERNÍČKY - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.
Šablona:
2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční stěnu (obdélník A5)
2 díly na čelní stěnu (formát pohlednice (A6) zastřihnutý do trojúhelníku)
1 díl jako podložka pod chaloupku (A4)
4 malé obdélníčky na komín
okenice
dveře
Na střechu a boční stranu chaloupky si připravte papír o formátu A5. Na štít a čelní strany postačí formát velikosti pohledu, ze kterého snadno připravíme trojúhelník. Potom si nastříháme ještě z lepenky pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu (to budou výztuže). Nezapomeňte plech vyložit pečícím papírem.
Těsto:
500 g medu
500 g hnědého cukru
300 g másla nebo margarínu
1250 g hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50 g kakaa
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 - 4 lžíce rumu (možno přidat)
Cukrová poleva na zdobení:
400 - 500 g moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu
Další potřeby:
mandlové lupínky, bonbónky, perličky apod. na zdobení
chomáček vaty - vložíme ho do komínu a máme krásný kouř
Med, cukr a máslo vložíme do hrnce a na mírném ohni, nebo lépe ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotovou směs vylijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Jedlou sodu smícháme s moukou, přidáme perníkové koření, citrónovou kůru, kakao, vejce a rum a vše vmícháme do medové směsi. Přísady spojíme nejlépe ručním hnětačem. Hotové těsto musí být lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme ho uležet v ledničce nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5mm silný plát, přiložte šablony na domeček a postupně vykrájejte všechny díly. Ze zbylého těsta můžete dále vykrájet stromečky, panáčky, zvířátka apod. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednotlivé díly pečeme asi 20 minut, hotové necháme vychladnout nejlépe na kuchyňské mřížce. Dokud je těsto teplé, vykrojíme otvory pro okna a dveře a komín. Poté utřeme polevu a použijeme ji jako "lepidlo", pomocí lepenkových pruhů natřených polevou slepíme všechny díly postupně k sobě. Teprve když nám všechny díly drží pevně pohromadě, připevníme střechu a necháme zaschnout. Vytvoříme došky a dozdobíme polevou a moučkovým cukrem (posyp vypadá jako sníh) tak, aby byla prostě nádherná!
KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)
4 bílky
25 dkg cukru
25 dkg strouhaného kokosu
špetka soli
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem malé hrudky o velikosti ořechu. Pečeme asi 15 minut do růžova. Kokosky můžete namočit v rozehřáté bílé nebo tmavé polevě. Můžete vyzkoušet i se strouhanými mandlemi, ale jsou z toho placičky, ne hrudky. Mimochodem moc dobré :)
PAMPELIŠKOVÝ MED
365 kvítků pampelišek
2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.
Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!
PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM
400 kvítků pampelišek
2 citróny
600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)
3 litry vody
Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem
RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED
1000 kvítků SEDMIKRÁSEK
2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.
Dobrý tip: Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!
DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...
Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)
Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA
nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde
TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE
RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:
200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs
1 kg cukru
1 l studené vody
1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)
Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)