PEČENÍ
Míchání těsta - vždy míchejte těsto jen jedním směrem, pokud při míchání měníte směr, těsto hůř a déle kyne.
Pro lepší chuť zákusků - do každého pečení přidejte špetku soli.
Sražený máslový krém - zachráníte ho tak, že ho dáte do misky a v horké vodní lázni mícháte tak dlouho, až se zase pěkně spojí. Poté misku vyjměte a míchejte až do zchladnutí.
Nadýchané a jemné palačinky - palačinky budou jemné, když do nich přidáte trošku oleje, hodně nadýchané budou, pokud smícháte mléko s minerálkou.
Osvěžení po práci v horké kuchyni nebo horkých letních dnech - ponořte ruce až po lokty na 2-3 minuty do studené vody.
Prášek do pečiva - když přidáte prášek do pečiva rychle ztrácí svou schopnost kypřit, proto ho přidávejte až nakonec nebo pracujte nejprve s tou částí těsta, kam se kypřící prášek nepřidává. Nakonec ho ale nezapomeňte přidat ! :)
Pro snadné krájení dortu použijte místo nože silnější nit. Uchopte do každé ruky jeden konec niti, obkružte ji kolem dortu, a na druhé straně překřižte a stahujte, až se plocha odkrojí. Stejně tak nakrájíte i knedlíky - utvořte kolem knedlíku smyčku a tahem opatrně rozkrojte. Ke krájení se dá sehnat silikonová nit.
Hladká poleva na dortu - před poléváním polevou naneste na těsto marmeládu v tenké vrstvě, zahladí se póry těsta a poleva pak bude krásně hladká. Aby se poleva leskla, naneste teplou polevu na vychladlý korpus a vložte na chvíli do zahřáté trouby.
Dort se nepřipeče, když formu s těstem postavíte v troubě na plech, který posypete solí.
Pro snadné vyklopení bábovky - než dáte formu do trouby, vymaštěnou tukem ji na chvíli vložte do ledničky. Tuk se nepromíchá s moukou či strouhankou a forma pak tolik nelepí. Pokud nejde bábovka vyklopit, položte na formu utěrku namočenou ve studené vodě a chvíli jí na formě nechte.
Ovocný koláč - pod ovoce nasypejte strouhanku, nastrouhané ořechy, mandle nebo kokos. Těsto potom pod ovocem nezvlhne.
Jak uchovat čerstvé pečivo - vložte pečivo do plechové krabice a přidejte mezi čerstvé pečivo, koláče nebo sušenky kousek jablka. Místo jablka můžete vyzkoušet přidat kousek chleba.
Nedávejte koláče nebo buchty ještě horké na talíř nebo porcelánovou mísu - zvlhly by a zespodu se přilepily.
Hnědý koláč, který není uvnitř ještě dopečený - abyste dopekli koláč, který je uvnitř ještě nedopečený, ale zvrchu se začíná připalovat, položte navrch pečící papír. Tak se už nebude připalovat, ale uvnitř se koláč dopeče.
Zkouška droždí - rychle a snadno vyzkoušíte, zda je droždí ještě dobré. Malý kousek droždí hoďte do horké vody. Pokud ihned vystoupí na povrch, má ještě dobrou schopnost kynout. Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovo-hnědou barvu, příjemně voní a při lámání vytváří lístky. A naopak vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou nebo dokonce nazelenalou barvu. Takové droždí už nepoužívejte! Těsto si zničíte - nevykyne.
Válení těsta - pokud nemáte po ruce váleček, vyzkoušejte těsto uválet čistou lahví.
Aby se těsto při válení nelepilo - dejte váleček na nudle asi na hodinu do mrazáku, pak se těsto určitě lepit nebude!
Kakaové těsto v mramorové bábovce - aby kakaové těsto nebylo oproti světlému suché, přidejte do něj trošku oleje.
Jablkový koláč bude šťavnatější, když na něj před pečením položíte pomaštěný papír a sundáte ho až těsně před dopečením.
Drobenka chutná lépe, když do ní přidáte trošku vanilkového pudinku nebo hrst strouhaného kokosu. Místo hrubé mouky přidejte do drobenky dětskou krupičku - koláče pak budou mnohem křehčí.
Abyste měli těsto ještě křehčí - přidejte do vajec trošku citrónové šťávy.
Vyboulený dort - vyboulený dort překlopte ještě i s formou na prkýnko a nechte ho tak asi 15 minut. Pak už bude krásně hladký a rovný.
Aby těsto kynulo rovnoměrně - nechte asi 10 minut zpočátku pečení pootevřenou troubu, například tak, že do dvířek dáte vařečku.
Kynuté těsto - všechny přísady i vaše pracovní náčiní musí být vlažné. Pokud budou studené, těsto bude kynout velice pomalu. Pokud horké, těsto nevykyne, protože se zničí kvasinky v droždí.
Pokud vám dojdou vajíčka do těsta na ovocný koláč, přidejte místo jednoho vejce 1 lžičku octa.
Vánoční cukroví - recepty
Na této stránce jsem pro vás připravila některé zajímavé tradiční recepty na vánoční cukroví. Některé z nich pekla ještě moje babička na Slovensku. Postupně budou přibývat ještě další recepty na vánoční cukroví. U všech receptů na vánoční cukroví je možno použít tmavou mouku, případně použít půlku dávky mouky bílé a o trochu více než půlku mouky tmavé. ANDREA MAYA
KROWKY
1 sladké kondenzované mléko
2 dcl mléka
6 lžic sušeného mléka
80 dkg cukru
2 vanilkové cukry
1/2 ztuženého tuku - Omega
Smícháme mléko, cukr a kondenzované mléko, vaříme 45 minut a stále mícháme, hlavně ke konci. Potom se přidá 1/2 Hery a vaří ještě 15 minut, důkladně vymícháme. Hotovou směs vylijeme na plech a necháme ztuhnout a usušit. Poté nasekáme na klasické karamelkové špalíčky.
VOSÍ HNÍZDA - NEPEČENÉ CUKROVÍ
Těsto:
22 dkg moučkového cukru
24 dkg rozemletých piškotů
13,5 dkg másla
3 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
3 lžíce mléka
1 vanilkový cukr
Náplň:
10 dkg másla
1 lžíce rumu
1 žloutek (lze uvařit)
8 dkg moučkového cukru
Všechny přísady na těsto smícháme do hladké hmoty. Zvlášť si připravíme, nejlépe v robotu, i plnku. Formičku na vosí hnízda vysypejte moučkovým cukrem a pevně sevřete. Vyplňte těstem a vyhlubte jamku na náplň. Vložte náplň a přikryjte piškotem.
DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR
20 dkg cukru
1 slazené kondenzované mléko (nebo 40 dkg cukru + 1 neslazené kond.mléko)
6 žloutků
1 vanilkový cukr
0,5 litru rumu (já dávám jen 0,25 litru + 1 neslaz. kondenz. mléko navíc)
V robotu mícháme všechny přísady kromě rumu 0,5 hodiny. Poté pomalu mícháme a přidáme rum.
ŽLOUTKOVÉ ŘEZY
Těsto:
21 dkg másla
21 dkg moučkového cukru
21 dkg mletých vlašských ořechů
11 dkg hladké mouky
sníh ze 4 bílky
prášek do pečiva
Poleva:
4 žloutky
20 dkg moučkového cukru
Přísady na těsto smícháme dohromady na hladkou hmotu. Upečeme v troubě. Mezitím si v robotu umícháme polevu. Hotový „koláč“ polijeme utřenou polevou a necháme dobře zaschnout. Poté krájíme na úzké dílky nebo kostičky.
ŠLEHAČKOVÉ VZORY
0,5 litru šlehačky
1 Hera
0,5 kg hladké mouky
Všechny přísady smícháme na hustší těsto. Vykrájíme různé vzory a upečeme. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
PRACNY
24 dkg mletých ořechů
30 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg tuku
2 vejce
přidáme dle chuti: skořici, lžíci kávy, muškátový oříšek, hřebíček, kakao a citrónovou kůru
Těsto napěchujeme do kovových formiček, upečeme a vyklopíme. Pečeme v troubě při 80 - 100 °C.
MANDLOVÉ HŘÍBEČKY - NEPEČENÉ CUKROVÍ
čokoláda na vaření
2 bílky
280 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí
Mandle, cukr a bílky smícháme dohromady a vypracujeme tužší hmotu. Vytvarujeme malé houbičky-hříbečky, kloboučky namočíme do rozpuštěné čokolády a necháme uschnout.
SKOŘICOVÉ KROUŽKY
2 díly moučkového cukru
1 díl sušeného mléka
med
voda
šťáva z červené řepy na obarvení
Všechny přísady zpracujeme na tužší, ale tvárnou hmotu. Zabalíme ji do fólie a uchováváme v chladu do dalšího zpracování. Navlhčíme-li si ruce olejem, tvaruje se mnohem lépe. Vytvarované figurky necháme zaschnout. Prima zábava pro děti, s tímto marcipánem se dá pracovat jako s modelínou! Když je těsto moc řídké, přidáme cukr nebo mléko, když husté, naředíme vodou.
MEDOVÉ PERNÍČKY - PERNÍKOVÁ CHALOUPKA
Pokud si připravíte jednoduchou šablonu domečku, můžete dle následujícího receptu udělat krásnou perníkovou chaloupku, která rozzáží očička vašich dětí a vás vrátí do vzpomínek na dětství :) Ze zbylého těsto vykrájíte ještě spoustu perníčků.
Šablona:
2 díly na střechu (A5)
2 díly na boční stěnu (obdélník A5)
2 díly na čelní stěnu (formát pohlednice (A6) zastřihnutý do trojúhelníku)
1 díl jako podložka pod chaloupku (A4)
4 malé obdélníčky na komín
okenice
dveře
Na střechu a boční stranu chaloupky si připravte papír o formátu A5. Na štít a čelní strany postačí formát velikosti pohledu, ze kterého snadno připravíme trojúhelník. Potom si nastříháme ještě z lepenky pruhy 10 x 3 cm, v polovině je propícháme a přehneme do pravého úhlu (to budou výztuže). Nezapomeňte plech vyložit pečícím papírem.
Těsto:
500 g medu
500 g hnědého cukru
300 g másla nebo margarínu
1250 g hladké mouky
3 lžičky perníkového koření
nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
50 g kakaa
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
3 - 4 lžíce rumu (možno přidat)
Cukrová poleva na zdobení:
400 - 500 g moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu
Další potřeby:
mandlové lupínky, bonbónky, perličky apod. na zdobení
chomáček vaty - vložíme ho do komínu a máme krásný kouř
Med, cukr a máslo vložíme do hrnce a na mírném ohni, nebo lépe ve vodní lázni mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Hotovou směs vylijeme do velké mísy a necháme vychladnout. Jedlou sodu smícháme s moukou, přidáme perníkové koření, citrónovou kůru, kakao, vejce a rum a vše vmícháme do medové směsi. Přísady spojíme nejlépe ručním hnětačem. Hotové těsto musí být lesklé a tvárné, případně přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme ho do fólie a necháme ho uležet v ledničce nejméně 4 hodiny, nejlépe přes noc.
Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5mm silný plát, přiložte šablony na domeček a postupně vykrájejte všechny díly. Ze zbylého těsta můžete dále vykrájet stromečky, panáčky, zvířátka apod. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jednotlivé díly pečeme asi 20 minut, hotové necháme vychladnout nejlépe na kuchyňské mřížce. Dokud je těsto teplé, vykrojíme otvory pro okna a dveře a komín. Poté utřeme polevu a použijeme ji jako "lepidlo", pomocí lepenkových pruhů natřených polevou slepíme všechny díly postupně k sobě. Teprve když nám všechny díly drží pevně pohromadě, připevníme střechu a necháme zaschnout. Vytvoříme došky a dozdobíme polevou a moučkovým cukrem (posyp vypadá jako sníh) tak, aby byla prostě nádherná!
KOKOSOVÉ PUSINKY (MAKRONKY)
4 bílky
25 dkg cukru
25 dkg strouhaného kokosu
špetka soli
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pomalu přisypeme cukr. V horké vodní lázni mícháme 8-10 minut, až se hmota táhne. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Vmícháme kokos, sůl a lžičkou tvoříme na plechu vyloženém pečícím papírem malé hrudky o velikosti ořechu. Pečeme asi 15 minut do růžova. Kokosky můžete namočit v rozehřáté bílé nebo tmavé polevě. Můžete vyzkoušet i se strouhanými mandlemi, ale jsou z toho placičky, ne hrudky. Mimochodem moc dobré :)
PAMPELIŠKOVÝ MED
365 kvítků pampelišek
2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Omyté pampeliškové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu a podobně.
Dobrý tip: Pampelišky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!
PAMPELIŠKOVÝ MED - VARIANTA S MEDEM
400 kvítků pampelišek
2 citróny
600 g medu (od včelaře, ne ze supermarketu)
3 litry vody
Při přípravě postupujte stejně jako u varianty s cukrem
RECEPT NA SEDMIKRÁSKOVÝ MED
1000 kvítků SEDMIKRÁSEK
2 litry vody
2 celé omyté chemicky neošetřené citróny
2 kg pískového cukru
Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr. Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý. Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Pokud budete med vařit dlouho, například jak se doporučuje v jiných receptech až 1 a půl hodinu, tak vám med sice krásně zhoustne, ale ztratí se mnoho účinných látek. Lepší je k varu pouze přivést a rychle vypnout, nechat zchladit a vše opakovat.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 365 květů) a podobně.
Dobrý tip: Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!
DOMÁCÍ SIRUP NA KAŠEL, ODHLENĚNÍ, POSÍLENÍ IMUNITY, NESPAVOST...
Sirup si vyrobíte jednodušše sami doma, potřebujete buď jednotlivé sušené bylinky (mateřídouška, jitrocel, echinacea, kozlík, meduňka apod. - více info o bylinkách najdete zde)
Sušené bylinky koupíte zde: PRODEJ SUŠENÝCH BYLINEK - BYLINÁŘSTVÍ MAYA
nebo si můžete pořídit již hotové bylinkové směsi na daný problém a z nich si sirup podle následujícího receptu připravit. Bylinkové směsi najdete zde
TIPY NA JEDNOTLIVÉ SIRUPY NAJDETE ZDE
RECEPT NA VÝROBU BYLINKOVÉHO SIRUPU:
200g sušených bylinek nebo jednu připravenou 200g bylinkovou směs
1 kg cukru
1 l studené vody
1 citrón (bez chemického ošetření, nebo ho umyjte důkladně octem)
Bylinky přelijte studenou vodou, přidejte nakrájený citron a nechte louhovat přes noc. Druhý den sceďte. Potom přidejte cukr, počítejte na 1 litr vody asi 1kg cukru. Přiveďte k varu a ihned odstavte, nevařte, pokud je sirup dost hustý, ihned slijte do sklenic a uchovejte v temnu. Po otevření uchovejte v ledničce. Pokud je sirup málo hustý, nechte ho vychladnout a pak opět přiveďte k varu. Můžete tento postup několikrát opakovat, případně přidat trošku cukru, aby sirup byl opravdu hustý. Držím palce, ať se dílo podaří :)